Billijke Vergoeding

De Billijke Vergoeding moet betaald worden wanneer opgenomen muziek weergegeven wordt in voor publiek toegankelijke plaatsen.
Het is een ‘verplichte licentie’: muziekopnamen kunnen zonder voorafgaande toestemming gebruikt worden in voor publiek toegankelijke plaatsen. Dit is ook het geval voor het gebruik van muziekopnamen voor radio-uitzending. In ruil daarvoor moet de gebruiker een billijke vergoeding betalen.

In de wet op het auteursrecht van 30 juni 1994 werden de rechten van de producenten opgenomen en werden ook basisprincipes van de Billijke Vergoeding vastgelegd. Voor de verschillende sectoren (Horeca, verkoopunten, kappers, radio’s, ...) worden de inningsmodaliteiten en de tarieven vastgelegd in Koninklijke Besluiten.

Simim is de enige beheersmaatschappij van de nevenrechten van de muziekproducenten die door het ministerie erkend werd, en staat dus als enige in voor het innen en het beheer van de rechten van de muziekproducenten.
De Billijke Vergoeding is de belangrijkste inkomstenbron van Simim. Voor het innen van de Billijke Vergoeding doet Simim, behoudens enkele uitzonderingen, beroep op gespecialiseerde bedrijven die zich uitsluitend richten op deze activiteit.

Uitgebreide informatie zoals modaliteiten, tarieven en aangifteformulieren vindt u op de website van de Billijke Vergoeding: www.bvergoed.be.
Tijdelijke activiteiten kunt u eenvoudig en snel elektronisch aangeven op de www.ikgebruikmuziek.be.

klik hier voor een printvriendelijke versie van deze pagina.

Gebruiksvoorwaarden - Privacy policy